Pizza a’la ciasto | |
Kategoria | Dodatki |
Porcji | 12” Pizza (2-4) |
Przygotowanie | 40 Minut |
Czas pieczenia | 8-12 Minut |
Trudność | Łatwe-Średnie |
Składniki:
- Cienki spód na pizzę
- 600g kandyzowanych dodatków do ciasta (wiśni, jabłek, borówek, itd.)
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 230°C
- Przygotuj spód wedłu przepisu.
- Wyłóż w wysmarowanej tłuszczem blaszce.
- Wyłóż dodatki do ciasta na spodzie, pozostawiająć 2cm brzegi.
- W misce połącz mąkę i cukier.
- Przy pomocy widelca, wkrój masło, mieszaj, ale nie za wiele. Powinno mieć konsystencję kruszonki.
- Posyp po pizzy.
- Piecz do zbrązowienia.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia na 5-10 minut.
Pizza z pesto | |
Kategoria | Dodatki |
Porcji | 12” Pizza (2-4) |
Przygotowanie | 30 Minut |
Czas pieczenia | 8-12 Minut |
Trudność | Łatwe-Średnie |
Składniki:
- 1 1/2 szklanki liści szpinaku
- 1/2 szklanki świeżej bazylii
- 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duży ząbek czosnku
- Oliwa z oliwek
- Nowojorskie ciasto na pizzę
- 1/3 szklanki suszonych pomidorów, posiekanych
- 2 szklanki startej mozarelli (około 220g)
- 1 szklanka startego parmezanu
Przygotowanie:
- Przy pomocy blendera zmiksuj pierwsze 4 składniki na puree.
- Umieść powstałe pesto w małej misce. (Możesz przygotować je dzień wcześniej. Przechowuj je w lodówce).
- Rozgrzej piekarnik do 260°C.
- Wysmaruj blaszkę oliwą.
- Umieść ciasto na blaszce i posyp je pesto.
- Na to wyłóż suszone pomidory, a następnie ser.
- Piecz do zbrązowienia ciasta.