Rate this post
Nowojorskie ciasto na pizzę
KategoriaCiasto
Porcji12” Pizza (2-4)
Przygotowanie90 Minut
Czas pieczenia20-25 Minut
TrudnośćŁatwe-Średnie

Pizza nowojorska to wyjątkowa pizza wymyślona w Nowym Jorku, gdzie pizza jest zazwyczaj podawana w różnej wielkości cienkich i elastycznych kawałkach. Ma bardzo grube brzegi i cieniutki środek, najczęściej jest w kształcie prostokąta. Tradycyjnie pizza nowojorska jest robiona ręcznie i ma niewiele sosu. Kawałki je się złożone na pół, ponieważ jej wielkość i elastyczność sprawia trudność w innym jej spożywaniu.

Do jej pieczenia nie używa się żadnych blaszek ani patelni. Ciasto kładzie się prosto na półkę w piecu. W domowych warunkach, możesz użyć kamienia do pizzy, choć jest on bardzo drogi i nie jest zbyt opłacalną opcją. Są pewne tańsze alternatywy robienia pizzy nowojorskiej. Płyty ceramiczne są do tego idealne. Magia kamienia do pizzy polega na tym, że jest on tak gorący, że zachowuje się jak cegła i przypala pizzę pozbawiając jej wody co w efekcie końcowym czyni ją chrupiącą na zewnątrz, lecz wciąż miękką w środku. By tak zrobić, należy wcześniej rozgrzać kamień do pizzy w piekarniku, lecz przy użyciu płyty ceramicznej uzyskasz ten sam efekt.

Mała rada: płyty ceramiczne są bezpieczne, jeśli są zrobione z naturalnej czerwonej gliny i nie są pokryte szkliwem. Jeśli płyta pokryta jest szkliwem, zostały przy jej produkcji użyte chemikalia, które należy trzymać z dala od jedzenia.

Druga rada: kamienie do pizzy nie są przeznaczone do łączenia z innymi materiałami, więc nie kładź na nim żadnej folii ani papieru do pieczenia. Chodzi o to, że folia odbija ciepło z piekarnika pochłaniane przez płytę lub kamień, i przez to może się on nie nagrzać wystarczająco, by dobrze upiec pizzę.

Nigdy przenigdy nie kładź gorącego kamienia lub płyty w zimnej wodzie, przez to może się pokruszyć jak szkło. Przed umyciem odstaw je do wystygnięcia.

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 4 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki drożdży
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej

 

Przygotowanie:

  1. W dużej misce rozpuść cukier i sól w wodzie.
  2. Dodaj oliwę i mąkę, mieszaj łyżką przez minutę.
  3. Połóż na lekko posypanym mąką blacie i ukształtuj koło.
  4. Posyp ciasto drożdżami i ugniataj przez 12 minut.
  5. Podziel ciasto na porcje: 170g na Calzone, 500g na 12 calową pizzę, 700g na 15 calową pizzę.
  6. Z ciasta uformuj kulę.
  7. Umieść w misce, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 1-2 godzin w temperaturze pokojowej, lub włóż do lodówki by użyć następnego dnia.
  8. Połóż kulę na lekko posypanym mąką blacie i posyp nią jego wierzch. Dociśnij ciasto rękami. Uformuj 12 calowe koło.
  9. Posyp deskę mąką kukurydzianą lub semoliną i wyłóż na niej pizzę. Dzięki temu pizza łatwo wsunie się na kamień do pizzy.
  10. Po dodaniu dodatków, delikatnie wsuń pizzę do piekarnika.
  11. Piecz w 260°C przez 20-25 minut.

 

Dodatkowe informacje:

  • Pizza ta powinna być pieczona na kamieniu do pizzy. Zwykła blaszka nie nada jej tego wyjątkowego smaku. Kamień należy rozgrzać w 260°C na godzinę przed pieczeniem na środkowej półce piekarnika.
  • Z tego przepisu wychodzi około 1kg ciasta.