Rate this post

Kuchnia włoska słynie z wielu charakterystycznych składników, które stanowią bazę popularnych tam potraw. Niewątpliwie jednym z nich są sery, a wśród nich mozarella. Jest to ser, który pochodzi w południowego obszaru Włoch- a dokładniej z regionu Kampania. Mozarellę wytwarzać można zarówno ze świeżego mleka bawolego, krowiego jak i wspólnej kombinacji tych dwóch rodzajów. Mozarella jest z pewnością serem niezwykle rozciągliwym, który łatwo poddaje się działaniu ciepła, a to z pewnością stanowi jego ogromną zaletę. Jest wiele odmian mozarelli, a tą, która w kuchni włoskiej zyskała największe uznanie jest mozarellą di bufala sampana. Mozarella we włoskiej kuchni wykorzystywany jest do przygotowywania wielu Dan. Ser ten najczęściej jest składnikiem lazanii, capresse, czy też na przykład włoskiej pizzy- jednego ze sztandarowych dań tego kraju. Mozarella bardzo często stosowany jest do potraw, które poddawane są działaniu ciepła- odkrywa się wówczas to co chyba najlepszego skrywa w sobie ten rodzaj sera.