Rate this post

Owoce morza są w kuchni brazylijskiej zapewne, obok mięsa, jednymi z najpopularniejszych składników, na których bazuje wiele dań. Wyróżnia się pewne regiony, w których owoce morza wykorzystywane są w kuchni szczególnie często. Mięso pochodzące od raków, krewetek czy też rozmaitych ryb, jest tutaj bazą wielu potraw. Jednym z przykładów takich dań może być słynna brazylijska moqueca. Jak już zostało napisane bazowymi składnikami moqueca są owoce morza. Jednak poza nimi, bardzo ważnym składnikiem jest również specjalnie przygotowany sos na bazie oleju z trzciny cukrowej, kokosowego mleka, cebuli, pomidorów i papryki, w którym zanurza się owoce morza. Moqueca wymaga również odpowiedniego sposobu serwowania. Potrawę tą podaje się w żeliwnych kociołkach, które podgrzewane są od spodniej części. Tak przygotowaną potrawę podaje się z odrobiną manioku, który doprawia się dla smaku masłem oraz słoniną. Moqueca jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni Brazylijskiej, którą spożywa się tam do dzisiaj.