Rate this post

Cechy, które doskonale opisują kuchnię meksykańską, to przede wszystkim rozmaitość i specyficzność. Jest wiele potraw, które przypisuje się właśnie tej kuchni i które wśród obcokrajowców kojarzone są od razu z Meksykiem. Jedną z takich potraw jest bez wątpienia meksykańskie tacos. Tacos wykonywane jest z tortilli, której skład różni się jednak od tego powszechnego, bowiem mąkę pszeniczną zastępuje się mąką kukurydzianą. Niewielkich rozmiarów, złożone na pól, krążki, wypełnia się farszem. Takie typowe dla meksykańskich tacos nadzienie składa się zazwyczaj z wołowego mięsa, cebuli, pomidorów oraz dodatkiem czosnku. Niezbędne do jego wykonania są również przyprawy, a wśród nich przede wszystkim oregano, bazylia, sól, pieprz no i oczywiście chilli. Dodatkowo, w nieco bardziej urozmaiconej wersji, w farszu znajdować się mogą także warzywa- na przykład kukurydza (Meksyk jest bez wątpienia królestwem tego warzywa), czy też czerwona fasola. Tacos w kuchni meksykańskiej nie stanowi raczej głównego dania. Zwykle podaje się go w formie przystawki, która ma być wstępem do dania głównego, bądź po prostu jako przekąskę.