Lasagne i włoskie zapiekanki
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Bez wątpienia jednym z popularniejszych dań, inspirowanych Italią jest pyszna lasagna. Dzięki prostocie wykonania i bardzo smakowitemu doprawieniu, potrawa ta znalazła swoich miłośników niemal na całym świecie.

Należy jednak pamiętać, że lasagne to nie tylko potrawa. To również rodzaj włoskiego makaronu, bardzo z resztą charakterystycznego. Występuje on w postaci prostokątnych płatków o dość dużych jak na makaron rozmiarach. Do wykonania potrawy, z której wzięła się nazwa, wykorzystuje się właśnie makaron lasagne. Stanowi on kolejne warstwy, na których układa się warzywno-mięsny farsz.

Makaron ten, lub po włosku – „pasta”, jest najpierw gotowany lub w zupełności na sucho układany na nie prostokątnego, żaroodpornego naczynia. Na makaron kładzie się kolejne warstwy farszu, na który składa się najczęściej mielone mięso, ser i warzywa, wymieszane z sosem pomidorowym. Farsz i makaron układa się na przemian, a następnie zapieka w wysokiej temperaturze. To bardzo sycące i niezwykle smaczne danie podaje się zawsze na gorąco jako potrawę na główny posiłek.

Niektóre przepisy dopuszczają również przyrządzanie lasagne w wersji wegetariańskiej, jedynie z bukietem zapiekanych warzyw, na przykład brokułów, cukinii czy kolorowej papryki. Inne z kolei sugerują podawanie potrawy na słodko, z dodatkiem wanilii lub cynamonu, jednakże najbardziej powszechnymi odmianami lasagne jest bez wątpienia tradycyjne, neapolitańskie i bolońskie przyprawienie i wykonanie.

Celem zainspirowania i rozbudzenia w Czytelnikach kulinarnych aspiracji, przedstawiamy banalnie łatwy i dosyć szybki przepis na wykonanie oryginalnej włoskiej lasagne w zaciszu każdej kuchni.

Do tego celu będą potrzebne następujące składniki: kilkanaście płatów makaronu lasagne, pół kilograma mielonego mięsa, 20 dkg parmezanu, 30 dkg pieczarek, jedna cebula i jeden ząbek czosnku, 1,5 szklanki mleka, sos pomidorowy, 3 łyżki mąki, olej, masło, przyprawy.

Przygotowanie: mięso, pieczarki, cebulę i czosnek smażymy na wolnym ogniu. Dolewamy rozrobiony sos pomidorowy i gotujemy przez około 10-15 minut. Aby przyrządzić sos beszamel należy roztopić masło, dodać mleko i mąkę cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej (bez grudek) konsystencji. Do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia układamy na przemian płaty makaronu i sos mięsny polany beszamelem i posypany serem. Zapiekamy przez około pół godziny w temperaturze 185 stopni.

SMACZNEGO!

Author:

Related Post

top