Kuchnia śródziemnomorska
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Kuchnia śródziemnomorska

Z dalekich oraz bliskich podróży przywozimy najróżniejsze pamiątki, ale największą z nich jest niezatarte wspomnienie estetycznych doznań. Kuchnia jest tym niezwykłym miejscem, w którym kumulują się barwy, zapachy oraz smaki. Udajmy się więc w kulinarną podróż do krajów basenu Morza Śródziemnego, których bogactwo stołu syci nie tylko żołądki, ale również oczy. Ku naszemu zaskoczeniu łączenie prostych składników prowadzi do powstania wyrafinowanych potraw. Na dodatek kuchnia śródziemnomorska jest ceniona na całym świecie ze względu na swoje walory zdrowotne. Uchodzi za najbardziej sprzyjającą utrzymaniu naszego organizmu w doskonałej kondycji. Potrawy zawdzięczają swój smak niezmiennym tradycjom wywodzącym się z wiejskiego stylu życia. Geograficzne położenie krajów śródziemnomorskich sprzyja rozwojowi niepowtarzalnej kuchni ze względu na dużą dostępność naturalnych produktów. Usytuowanie w otoczeniu mórz sprawia, że na stołach królują owoce morza i ryby. Klimat sprzyja rozkwitowi gajów oliwnych i dziko rosnących ziół. Na polach uprawnych goszczą też najróżniejsze warzywa. Właśnie te produkty stanowią podstawę, bogatej w witaminy i mikroelementy, kuchni śródziemnomorskiej. Swoją aromatyczność potrawy zawdzięczają taki ziołom jak: oregano, bazylia, tymianek i rozmaryn. Oczywiście nie jest to ich pełna lista i musimy pamiętać, że dodaje się je zawsze w świeżej postaci. Wśród przypraw nie zapomina się również o czosnku, który znakomicie wydobywa smak potraw. Często powtarzającym się elementem są również pomidory. Pyszne dania skrapia się oliwą z oliwek, a do obiadu jest podawane wino. Każdy z krajów basenu Morza Śródziemnego ma swoją specyficzną, regionalną kuchnię. I każda z tych kuchni zyskała ogromną aprobatę na całym świecie. Nic dziwnego – w końcu poza niezaprzeczalnymi walorami smakowymi i zdrowotnymi łączy je prostota przygotowania oraz radosny powiew lata.

Author:

Related Post

top