Kuchnia marokańska
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Wśród wszystkich kuchni arabskich jedną z najbardziej zaskakujących i ciekawych jest z pewnością kuchnia marokańska. Z kuchnią tą kojarzonych jest wśród innych nacji, kilka, charakterystycznych potraw. Jednym z popularnych dań jest z pewnością, spożywana w okresie ramadanu, harira. Jest to zupa, którą wykonuje się z takich składników jak kolendra, soczewica, fasola oraz jagnięcina. Niezwykle istotne jest aby wszystkie te produkty były świeże. W marokańskiej kuchni bardzo popularne jest również tak zwane tażin, które jest połączeniem mięsa (bardzo często baraniny, jednak wykonywać można również tą potrawę z mięsa wołowego lub drobiu), warzyw oraz bukietem rozmaitych ziół i przypraw. Mówiąc o kuchni marokańskiej nie sposób nie wspomnieć o popularnym tam kuskus. Potrawa ta spożywana jest zwykle w piątki. Kuskus to coś pomiędzy ryżem a makaronem, a serwowane jest zwykle z dodatkami typu warzywa. Bardzo często serwuje się go również z baraniną. Jeśli chodzi o wywodzące się z kuchni marokańskiej desery to jako przykład podać można z pewnością ghoriba- czyli migdałowe i sezamowe ciasteczka.

Author:

Related Post

top