Rate this post

Kuchnia chińska jest jedną z najbardziej zróżnicowanych na całym świecie. Pod względem kulinarnym Chiny można podzielić na pewne regiony, na których króluje zupełnie inna kuchnia. Jedną z takich chińskich kuchni jest kuchnia kantońska, która jest charakterystyczna dla południowych Chin (pochodzi z południowej prowincji Guangdong). W całych Chinach kuchnia kantońska jest nie tylko jedną z najbardziej popularnych, ale również jedną z najbardziej cenionych. W kuchni tej wyróżnić można pewne sztandarowe dania, które uchodzą za jej specjały. Wśród nic wymienić można z pewnością suszone kalmary. Kolejnym przykładem może być wykonana z płetw rekina zupa, czy też zupa z węża. Kolejnymi zaskakującymi przykładami mogą być gulasz z psa a także stuletnie jaja. Kuchnia kantońska bardzo często uznawana jest za dosyć kontrowersyjną co wiąże się oczywiście z faktem wykorzystywanych tutaj „składników”. Tak naprawdę kuchnia kantońska opiera się na wszystkich tych produktach, które po prostu można zjeść.