Kostki rosołowe
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Najlepiej nie stosować w kuchni rosołów z kostki. Są one wprawdzie tańsze od „tradycyjnego” bulionu i łatwiejsze w sporządzeniu, jednak ich smak jest znacznie gorszy. Dodatkowo, zawierają one duże ilości różnych chemicznych ulepszaczy, takich jak konserwanty czy aromaty. Bulion najlepiej jest gotować używając przygotowanych do tego kości drobiowych lub wołowych, które sprzedawane są jako porcje rosołowe. W przypadku nie wykorzystania całości, można dogotować makaronu i zjeść go jako samodzielne danie. Doskonałym dodatkiem do sałatek i innych potraw jest oliwa sporządzona z rukoli. Wykonuje się ją przez rozmieszanie gruboziarnistej soli ze świeżymi listkami rukoli, a następnie otrzymaną mieszankę doprawia oliwą z oliwek. Następnie całość należy przetrzeć przez sito i zlać do zamkniętej butelki. Substancję należy zużyć w ciągu miesiąca od sporządzenia. Pozostały na sitku osad jest natomiast świetnym dodatkiem do potraw pomidorowych czy pizzy. Można go też wykorzystać do doprawienia pieczonego mięsa.

Author:

Related Post

top