Rate this post

Lazania to jedno z reprezentacyjnych dań włoskich, przygotowywane z typowych dla tego kraju składników: makaronu, pomidorów i mięsa mielonego, które także stanowi dodatek do sosów podawanych ze spaghetti. Chociaż może się wydawać, iż lazania jest daniem trudnym do zrobienia, tak naprawdę wymaga odrobiny cierpliwości, odpowiednich składników i dobrego przepisu, z którego będzie można skorzystać kiedy tylko przyjdzie nam ochota na to mięsne danie.

Klasyczna włoska lazania, zawiera w sobie mielone mięso najczęściej wieprzowe, ale istnieją inne sposoby jej wykonania. Powstały ponadto inne wersje warzywne lub z mięsem drobiowym. Jednakże w oryginale powinna składać się z farszu mięsnego, pomidorów świeżych lub z puszki i oczywiście specjalnego rodzaju makaronu. Wiadomo na pewno, i jest to wersja w stu procentach potwierdzona, przez wiele osób, że lazania jest daniem wyjątkowo smacznym, odpowiednim na obiad rodzinny jak i dla zaproszonych gości.

Dlatego, jeśli jeszcze ktoś nie odważył się spróbować, nadszedł czas aby poznać jej smak. Do tego potrzebne będą składniki na sos boloński i beszamel. Tak więc zaopatrzyć się trzeba w mięso mielone, może być wieprzowe lub wołowo- wieprzowe, pomidory z puszki najlepiej bez skórki, dodatkowo koncentrat pomidorowy- mały słoiczek lub około 3 łyżek, warzywa w tym cebula, czosnek, marchew i przyprawy; obowiązkowo oregano, sól, pieprz i papryka słodka w proszku.

Sos boloński rozpoczynamy od podsmażenia na oleju lub oliwie pokrojonej cebuli i startej marchwi. Następnie dodaje się mięso czosnek i przyprawy a gdy te będą gotowe na koniec wlewamy pomidory, koncentrat i gotujemy wszystko około 10 minut. Z kolei na sos beszamelowy, który będzie potrzebny do posmarowania formy na początek i przełożenia płatów makaronu, należy zgromadzić składniki w postaci: mąki pszennej, surowych żółtek, mleka masła, gałki muszkatołowej, soli i pieprzu do smaku.

Lazania wygląda tak, że przekładamy plastry makaronu sosem bolońskim i beszamelem a następnie umieszczamy całość w piekarniku na około 45minut. Można ją podawać z sałatą oraz bułeczkami czosnkowymi i lampką włoskiego wina.