Historia pizzy
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Raczej nikt nie powinien dyskutować z twierdzeniem, że pizza jest jedną z bardziej popularnych potraw na świecie. Jak tylko zagłębicie się w jej historię okaże się, że należy ją zaliczyć także do grona najstarszych dań. Dlaczego? Pierwsze doniesienia o płaskich plackach chlebowych z przyprawami odnaleźć można już w starożytnej Grecji. Następnie około 500-ego r.p.n.e. danie trafiło do starożytnego Rzymu.

Kolejny, ważny rozdział w historii pizzy rozpoczął się w XVII wieku. Wtedy do Europy trafiły pomidory, które zaczęto przetwarzać na liczne sposoby. Jednym z zastosowań dla czerwonych warzyw stał się sos, którym smarowano placki drożdżowe. W efekcie od wieku XVII możemy mówić o nieodłącznym połączeniu pizzy i sosu pomidorowego.

Praktycznie wszystkie źródła podkreślają, że pierwsza, współczesna pizza została sporządzona w roku 1889. Wtedy do Neapolu zawitała włoska królowa Margherita. Jeden z piekarzy postanowił uczcić to wydarzenie specjalną potrawą. Stworzył więc pizzę, która składała się z pomidorów, sera mozzarelli i bazylii. Połączenie trzech kolorów miało się odnosić do włoskich barw narodowych. Ostatecznie potrawa na cześć królowej została nazwana Margheritą i do dziś jest popularna na całym świecie.

Światowa kariera pizzy zaczęła się dopiero w XIX wieku. Wtedy potrawę zaczęli lansować włoscy imigranci, którzy zamieszkiwali w Stanach Zjednoczonych. Zdobycie serc amerykanów spowodowało, że manią na placek drożdżowy z dodatkami szybko zaraził się cały świat. Obecnie pizzę można spotkać na każdym kontynencie i powstała ogromna liczba wariacji na jej temat. Ponadto ludzie zaczynają pobijać rekordy związane z tym daniem.

Author:

Related Post

top