Gołąbki tradycyjną polską potrawą
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Czasami wydaje nam się, że już wszystkie możliwe potrawy zostały wymyślone. Okazuje się jednak, że wcale tak nie jest. Możemy obserwować powstawanie coraz to nowych dań w telewizji, możemy jadać je w restauracji. Czasami jednak mamy ochotę skosztować nie nowości kulinarnych lecz dań tradycyjnych, znanych nam wszystkich, powszechnie lubianych. Takim tradycyjnym daniem są gołąbki. Wszyscy wiemy czym są gołąbki i jak się je przygotowuje. Jest oczywiście wiele różnych przepisów na gołąbki tradycyjne a my możemy skorzystać z tego, który nam najbardziej odpowiada. Gołąbki to danie, które przygotowuje się z mięsa, ryżu i kapusty. W liście kapusty – włoskiej lub innej zawijane są porcje mięsa mielonego wymieszanego z ryżem. Formuje się owalne gołąbki o różnych rozmiarach – rozmiar zależy od wielkości liścia kapusty, w który zawijamy farsz, ale także od ilości nadzienia, jaką zdecydujemy się nałożyć do liścia kapusty. Gołąbki takie podawane są obowiązkowo z sosem pomidorowym. Jest to danie znane od wieków. Przygotowywały je nasze prababcie, babcie, mamy. Przygotowujemy je także i my – i bardzo lubimy tradycyjny smak gołąbków. Aby zrobić to danie musimy poświęcić na to trochę czasu. Konieczne będzie ugotowanie kapusty, przygotowanie farszu mięsnego. Gołąbki przygotowywane są na różne sposoby, jednak te tradycyjne to gołąbki z mięsem i ryżem. Możemy jednak próbować nadziewać liście kapusty różnymi farszami. Z całą pewnością wiele naszych propozycji okaże się naprawdę smacznych.

Author:

Related Post

top