Rate this post

Dania z ziemniaków w wielu przypadkach należą do ulubionych naszych dań. Z ziemniaka można zrobić naprawdę bardzo wiele interesujących potraw – smacznych i zdrowych. Wszyscy znamy tak popularne na całym świecie frytki, chętnie jadamy placki ziemniaczane czy pyzy z mięsem. A bazą do wykonania takich potraw są oczywiście ziemniaki. Bez nich niemożliwe byłoby zrobienie sałatki ziemniaczanej czy tak lubianych ziemniaków z jajkiem sadzonym. Przetwarzanie ziemniaków jest bardzo proste. Możemy robić z nimi wiele rzeczy – gotować, smażyć, piec, możemy je trzeć czy kroić. Łączymy je z różnymi innymi składnikami lub podajemy jako samodzielną potrawę. W Polsce, w kuchni tradycyjnej nie ma mowy o tym, by na stole zabrakło ziemniaków. To właśnie ziemniaki dodawane są do zup, są dodatkiem drugich dań. Wykonuje się z nich pyzy, kopytka, placki ziemniaczane. Nie jest niczym skomplikowanym zrobić takie potrawy. Z odpowiednimi dodatkami mogą smakować naprawdę wyjątkowo, bajecznie. A ziemniaki podajemy z jajami, warzywami, z mięsem, sałatkami, ale także z kefirem czy zsiadłym mlekiem. Każdy więc może wybrać jakąś potrawę dla siebie, taka która przypadnie mu do gustu, którą będzie się zajadał. Będzie to nasza ulubiona ziemniaczana potrawa, którą chętnie będziemy pałaszować o każdej porze roku. Ziemniaki SA przecież dostępne przez cały rok.