Czosnek i cebula w kuchni
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Jeżeli chcemy aby czosnek lub cebula były mniej pachnące i łagodniejsze w smaku, powinniśmy zaparzyć je wrzątkiem lub wsadzić na krótko do mocno nagrzanego piekarnika. Czosnku pod żadnym pozorem nie można przypalić podczas pieczenia lub smażenia na rozgrzanym tłuszczu, gdyż stanie się wtedy bardzo gorzki i zepsuje smak potrawy. Można tego uniknąć, gdy pokroi się go i zmiesza z niewielką ilością oliwy, i poczeka aż ta przejdzie jego smakiem. Następnie oliwę dodaje się do potrawy zamiast czosnku. Sok z kiszonych ogórków jest bardzo użyteczny w kuchni, a przy tym także bardzo zdrowy. Jeżeli nie wykorzystamy go do zupy ogórkowej, nie powinniśmy go wylewać. Jest on bardzo przydatny, jeżeli chcemy zamarynować malutkie cebulki lub pojedyncze ząbki czosnku. Wystarczy je obrać, włożyć do słoiczka, a następnie zalać sokiem odlanym z kiszonych ogórków. Po kilku dniach cebulki lub czosnek są zamarynowane, i z powodzeniem można użyć ich jako dodatek do sałatek lub dań mięsnych, lub samodzielną przekąskę.

Author:

Related Post

top