Włoskie przepisy kulinarne

Znikające ciasteczka, pyszne i proste w zrobieniu

Pewnie pierwsze pytanie, jakie pojawia się w naszej głowie, to skąd pochodzi ta nietypowa nazwa, znikające ciasteczka? A odpowiedź jest bardzo prosta, są one tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka i nikt nie umie się powstrzymać przed sięgnięciem po kolejne ciasteczko. Do zrobienia porcji tych ciasteczek należy przygotować cztery szklanki mąki pszennej, dwie czubate […]

Tajemnica smażenia tradycyjnych naleśników

Naleśniki są znanym daniem w wielu państwach, jednak w każdym z nich, a nawet w poszczególnych regionach naszego kraju, w zależności od nadzienia, sposobu podawania i dodatków, naleśniki są pewnymi potrawami regionalnymi. Są osoby, które mówią, że nie potrafią smażyć naleśników, że im się przypalają, ze przywierają do patelni nawet w sytuacji, kiedy jest ona […]

Kuchnia śródziemnomorska

Kuchnia śródziemnomorska Z dalekich oraz bliskich podróży przywozimy najróżniejsze pamiątki, ale największą z nich jest niezatarte wspomnienie estetycznych doznań. Kuchnia jest tym niezwykłym miejscem, w którym kumulują się barwy, zapachy oraz smaki. Udajmy się więc w kulinarną podróż do krajów basenu Morza Śródziemnego, których bogactwo stołu syci nie tylko żołądki, ale również oczy. Ku naszemu […]

Smaki zielonej sałaty

Sałata jest niezastąpionym dodatkiem do sałatek wieloskładnikowych, smacznym uzupełnieniem wiosennych kanapek. Soczysta zieleń sałaty pięknie komponuje się z czerwienią pomidorów czy żółtą barwą papryki. Delikatny smak zaspokoi każdego smakosza. A niewielka zawartość kalorii usatysfakcjonuje osoby będące na diecie. Wybór sałat jest duży, różnią się kruchością, barwą czy smakiem. Kolebką zielonego warzywa jest Bliski Wschód. Do […]

Sery, doskonałe przystawki na każdą okazję

Sery to bardzo popularne ale i wyrafinowane przystawki. Bogactwo smaków, kolorów, zapachów czy konsystencji jest olbrzymie. Właściwości danego sera nie zależą tylko od użytego mleka ale i od sposobu chowu zwierząt, jakości pastwisk no i wreszcie od procesu produkcyjnego, który często jest pilnie skrywaną tajemnicą. Sery produkuje się w zasadzie w każdym państwie od żółtych […]

Sałatki przez cały rok

Społeczeństwo ma różne gusta i zainteresowania, jedno jest jednak wspólne dla wszystkich. Chodzi mianowicie o zamiłowanie do dobrego jedzenia. Nie każdy z nas jest w kwestii kulinarnej utalentowany i nie każdy zostanie wielkim szefem kuchni znanym na cały świat. Każdy z nas jest za to w stanie, przyswoić sobie podstawowe umiejętności w tej dziedzinie. Może […]

Różnorodność smaków

Gotowanie dla wielu ludzi to nie tylko codzienna przyjemność, którą można rozwijać w wolnych chwilach, ponieważ mnóstwo jest osób, dla których gotowanie jest życiową pasją, która jest wyznacznikiem przez całe życie. Każdy z nas niejednokrotnie marzy zjeść coś niespotykanego, czego tak naprawdę w naszym kraju nie sposób spotkać. Różnorodność smaków wykorzystywanych w gotowaniu jest rzemiosłem […]

Przyprawy i zioła w kuchni

Przyprawy i zioła w kuchni to bardzo ważne składniki które dają potrawom wyborny smak. Przede wszystkim doprawianie ziołami i przyprawami ma na celu wzmocnienie lub osłabienie niepożądanych smaków. Każda przyprawa jest zdrowa dla organizmu dlatego można je dodawać w dużych ilościach. Każda służy do innej potrawy, ponieważ ma swój specyficzny aromat. W kuchni zarówno polskiej, […]

Przyprawy i zioła używane w kuchni

Przyprawy i zioła jakie są w kuchni poprawiają smak potraw bardzo mocno. Jeśli kucharz wie co, do czego ma użyć to wtedy jego potrawy są kusząco smaczne. Jest to ogromna wiedza ponieważ przypraw na świecie jest całe mnóstwo. Najwięcej znajduje się w Indiach gdzie smaki mieszają się ze sobą tworząc kunszt kulinarny. Przyprawy mogą być […]

Zdrowe sałatki

Trudno znaleźć na całym świecie człowieka, który nie lubi dobrze zjeść. Jeśli chodzi o jedzenie, gusta poszczególnych ludzi mogą się całkowicie różnić od siebie. I tak jeden człowiek może być zwolennikiem kuchni chińskiej, a inny włoskiej. Ktoś inny może lubić sushi, a ktoś inny może surowej ryby po prostu nie cierpieć. Takich przykładów kulinarnych i […]

Zapiekanki ziemniaczane ulubionym daniem

Ziemniaki to warzywa bardzo często wykorzystywane na naszych stołach. Można robić z nich niesamowite potrawy. Możliwe jest przetwarzanie ziemniaków na różne sposoby. W wielu domach wykonuje się zapiekankę z ziemniaków. Jest wiele różnych przepisów na to, jak ją zrobić. Niektórzy robią ją na sposób wegetariański – z dodatkiem innych warzyw, inni ziemniaki łączą z mięsem […]

Zalety picia kawy i herbaty

Kawa i herbata to najbardziej znane napoje na rynku. Można je spożywać zarówno na zimno, jak i na gorąco. To powoduje że każda pora jest dobra na to aby napić się kawy lub herbaty. Smakosze kawy to zazwyczaj ludzie dorośli którzy już w młodym wieku nauczyli się ją pić. Kawa najlepiej smakuje kiedy jest czarna […]

W krainie sałatek

Nie każda kobieta lubi gotować, ponieważ zadanie to wcale nie jest takie proste. W wielu przypadkach gotowanie jest bardzo pracochłonne, szczególnie jeśli chcemy przygotować coś naprawdę wyrafinowanego. Obecnie grono młodych ludzi, w tym także kobiet, nie ma czasu na gotowanie. Zajęci jesteśmy pracą, studiami, zdobywaniem dodatkowych umiejętności i poszerzaniem własnych kwalifikacji. Po stałej pracy pędzimy […]

Umiejętnie przyrządzone ryby

Ryby są bardzo smaczne i pożywne. Zawierają łatwo przyswajalne białko, mnóstwo składników mineralnych, witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają delikatne mięso, umiejętne przyrządzenie i przyprawienie będzie miało wpływ na walory smakowe potrawy. Ryby można piec, smażyć, gotować na parze lub w wodzie, wędzić, dusić lub przygotować na surowo. Oto kilka wskazówek, które pomogą nam stworzyć […]

Sery i ich wykorzystywanie

Ser można wykorzystać na różne sposoby. Nawet gdy się zeschnie, możemy go zetrzeć na tarce i wykorzystać do pizzy lub zapiekanek. Sery są też podstawowym składnikiem wielu dań kuchni włoskiej i francuskiej. Ser warto też dodać do sosów stosowanych razem z makaronami. Jeżeli chcemy dłużej zachować świeżość sera, powinniśmy go zawinąć w ściereczkę namoczoną octem […]

Sałatka caprese

W kuchni włoskiej przygotowuje się wiele dań, które bazują na zdrowych i pożywnych produktach. Słynna sałatka caprese jest doskonałym tego przykładem. W podstawowej wersji tej sałatki wykorzystuje się trzy zasadnicze składniki: pomidory, ser mozarella oraz liście świeżej bazylii. Ze względu na taką kompozycję, bardzo często sałatkę caprese nazywa się również sałatką „trzech kolorów” (tak dobrane […]

Ryba fugu

Jedzenie zazwyczaj kojarzy nam się z przyjemnością. Jednak mało komu, mówiąc o jedzeniu, przychodzi na myśl odwaga. Otóż istnieją na świecie potrawy, których spróbowanie okazuje się być wręcz bohaterskim wyczynem. Istnieje wiele przysmaków, których prawidłowe przygotowanie ratuje życie smakoszowi. Jednym z ja bardziej popularnych przykładów tego typu produktów jest z pewnością rozdymkowata ryba fugu. Rybę […]

Raake ornet

Raake ornet to specjał kuchni skandynawskiej, a dokładniej kuchni pochodzącej z Norwegii. Głównym składnikiem tej skandynawskiej potrawy jest pstrąg. Wielu z nas pewnie zastanawia się teraz, co więc nietypowego zawiera w sobie ta potrawa? Otóż zaskakujący jest proces, który przechodzi ta ryba, zanim trafi na talerz Norwega. Zabity pstrąg trafia do specjalnej przechowalni, gdzie najpierw […]

Przygotowanie posiłków

Gotowanie i przygotowywanie posiłków jest dla wielu osób czarną magią. Na szczęście, istnieje wiele niekonwencjonalnych sztuczek, które pozwolą nam poradzić sobie z posiłkami dużo szybciej. Większość z nich nie wymaga żadnego skomplikowanego sprzętu, a wręcz przeciwnie – opiera się na narzędziach i produktach dostępnych w każdej polskiej kuchni. Warto znać tego rodzaju zabiegi, gdyż znacząco […]

Przepis na: owocowa tarta

Witajcie moi drodzy czytelnicy. W tym to właśnie odcinku naszych porad kulinarnych postaram się napisać wam jak należy przygotować owocową tartę. Pewnie wydaje wam się, że jest to coś niesamowicie trudnego do wykonania i o wiele łatwiej byłoby po prostu zakupić taki produkt w którejś z pobliskich piekarni, czy cukierni. Jest w tym nieco prawdy, […]

Przepis na: muffin

Muffiny to jedne z najbardziej popularnych deserów w przeróżnych kawiarniach. Nie ma tu nawet znaczenia czy kawiarnia znajduje się w Warszawie, Olsztynie, Nowym Jorku, czy Brugii. Wszędzie są one równie popularne. A to się dzieje za sprawą ich fantastycznego smaku. Nadają się zwłaszcza jako posiłek po kawie. Są lekkie, smacznie, słodkie, a więc w ten […]

Przepis na: deser prosto z Maroka

Takiego posiłku jeszcze nie jadłeś/jadłaś. Nie mam co do tego żadnych wątpliwości. Być może nawet byłaś w tym kraju, ale z całą pewnością, deser nie smakował jak ten. Za chwilę poznasz tajemnicę jego smaku, a przy okazji sam zobaczysz, że jego przyrządzenie jest niemalże równie proste jak budowa cepa. Na samym początku będziemy musieli sobie […]

Przepis na: chrupliwe kajzerki

W tym artykule postaram się napisać wam drodzy czytelnicy przepis na fantastyczną potrawę, a mianowicie na chrupliwe kajzerki. To bardzo dobre i łatwe danie, które możemy przyrządzić nawet w dziesięć, albo piętnaście minut. Poradzi sobie zarówno fanatyk domowego gotowania, jak i osoba, która na ogół kuchnię omija szerokim łukiem. Wszystko co będzie nam potrzebne to […]

Przepis na: ChickenBurger

Co zrobić, aby zjeść przepyszny posiłek, który będziemy mogli zrobić w kilka minut, bez różnicy czy często korzystamy z kuchni jako miejsca przyrządzania potraw, czy też na ogół omijamy ją szerokim łukiem? Jedyne co musisz to przeczytać ten przepis, a następnie wcielić go w życie. Bo jak już sobie powiedzieliśmy, nie jest to wcale trudne, […]

Portale kulinarne

Portale internetowe stanowią poniekąd połączenie dwóch głównych systemów. Część stron będzie odpowiedzialna za umieszczanie „domowych tajników kuchennych” a część za profesjonalne porady oraz przepisy. Dzięki dostępności Internetu wszędzie, każdy może skorzystać z przedstawionego rozwiązania. Znikają granice oraz bariery kulturowe. Cały świat (nie tylko kuchenny) stoi przed nami na nowo otworem. Internet pełen jest również filmów […]

Porady kulinarne

Porady słowne. Rady przekazywane z ust do ust i z rąk do rąk nie straciły na popularności ani troszkę. Być może jest tak, że częściej sięgamy sami po jakieś konkretne informacje, natomiast jeśli ktoś posiada autorytet, to zawsze jego porady będą dla nas najistotniejsze. Jeśli mamy osoby, które dobrze gotują i sami chcielibyśmy dojść do […]

Zdrowe odżywianie

Zmęczenie, ból głowy, zły humor, spowolnione trawienie, problemy z zaśnięciem, bóle mięśni, szara cera, to wszystko symptomy przemęczenia organizmu, a nawet jego zatrucia. Objawy te pojawiają się częściej po sezonie zimowym, gdy z powodu niskich temperatur i małej ilości światła organizm spowolni swoje rytmy. Ale nie tylko zima jest winna. My sami też się do […]

Przepisy kulinarne dla seniorów

Prawidłowa dieta seniora powinna być skomponowana w taki sposób, aby pokrywała dzienne zapotrzebowanie na wszystkie składniki niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu. Ilość energii uzyskiwanej z pożywienia musi być dostosowana zarówno do wieku, jak i płci oraz wykonywanego wysiłku fizycznego. U osób starszych zapotrzebowanie na energię maleje zważywszy na stopniowe obniżanie się podstawowej przemiany materii oraz […]

Warzywa wartości dostatek

Są smaczne, łatwe w przyrządzeniu, poprawiają wagę i mają mnóstwo wartości odżywczych – tak w skrócie można scharakteryzować warzywa. Tych jest mnóstwo, podobnie wspomnianych już składników, których dostarczają. O czym mowa? Przede wszystkim o białku, których fantastycznym źródłem jest zielony groszek, bób, kukurydza, jarmuż i brukselka. Warzywa dostarczają też skrobi, a najlepiej znaleźć ją w […]

Warzywa warto jeść

Marchewka, groch, fasola, pomidory, ogórki, papryka, chrzan, pietruszka, brukselka, dynia i masa innych warzyw – one wszystkie są pyszne, wszystkie mają mnóstwo wartości odżywczych i doskonale wzbogacają nawet najbardziej znudzone potrawy w naszej kuchni. Warto wspomnieć, że warzywa bogate są w białko i skrobię, zwłaszcza zielony groszek, kukurydza oraz bób. Do tego wspomniana już marchewka […]

Warzywa czyli surowiej lepiej

Wiemy już, że warzywa są zdrowe, wiemy, że mają wystarczającą dla każdego człowieka ilość wartości odżywczych. Jednak w jaki sposób powinno się je przechowywać i spożywać, aby nie traciły na wspomnianej wartości? No bo przyznajmy, że o ile w środku sezonu problemu z warzywami nie ma żadnego, bo zbieramy je i przyrządzamy, albo jemy surowe, […]

Wartości odżywcze produktów

Najwięcej wartości zachowują produkty spożywcze, które zostały zamrożone szybko. Niektóre zamrażarki posiadają nawet komorę do specjalnego szybkiego mrożenia. Pod żadnym pozorem nie można mrozić żywności, która była już rozmrożona. Może to spowodować negatywne konsekwencje dla zdrowia. Do mrożenia należy użyć toreb i pojemników szczelnych oraz wykonanych ze specjalnych materiałów odpornych na niskie temperatury. Należy też […]

Tortilla

Pod nazwą tortilla kryje się danie popularne zarówno z kuchni hiszpańskiej jak i meksykańskiej. Mimo tej samej nazwy, potrawy te różnią się między sobą. W kuchni hiszpańskiej tortilla jest rodzajem omletu. Wykonuje się go z pokrojonych ziemniaków, dodatku warzyw, ryb, mięsa a także wielu przypraw. Ten rodzaj tortilli nosi nazwę tortilla espanola. Jeśli chodzi o […]

Sposoby na ziemniaki

Wczesną wiosną ciężko jest o ładny okaz ziemniaka. Pomarszczone sztuki lekko odświeżymy, jeżeli włożymy je na noc do garnka z zimną wodą. Niestety, będą one się nadawały tylko do potraw typu kopytka lub kluski, nie zaś jako samodzielny dodatek do mięs. Smak starych kartofli zmienimy, jeżeli ugotujemy je z dodatkiem świeżych ziół lub rozpuścimy w […]

top