Saxofon Kołobrzeg

Dania z gruszką wspaniałe na trawienie

Podstawowa zaletą spożywania gruszek jest ich pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Poprawiają trawienie i przyspieszają metabolizm. Owoce te powodują także pobudzenie pracy mózgu, pozwalają pracować wydajniej i szybciej. Jest to możliwe dzięki temu, że zawierają one pierwiastek noszący nazwę bor. To dzięki niemu polepszają się nasze zdolności mentalne. Gruszki nie są tak bogate w witaminy, […]

Prosty przepis na kluski śląskie

Chociaż kluski śląskie, jak sama nazwa wskazuje, może i powstały po raz pierwszy na Śląsku, jednak jest to bardzo popularne danie na terenie całego kraju, zwłaszcza jednak na terenach tradycyjnie mocno ziemniaczanych, jak Podlasie, Mazury czy Wielkopolska. Jest to bardzo prosta potrawa, która właściwie nie może nie wyjść, jeśli zastosujemy prostych kilka zasad. Jedna z […]

Napój Dionizosa

Napój Dionizosa Uczty w starożytnej Grecji z czasem z eleganckich przyjęć zamieniły się w obraz rozpasania i rozpusty. Chociaż od zarania dziejów ucztom, zakrapianym alkoholem, towarzyszyły rozmowy na tematy erotyczne to jednak w wyższych sferach zachowywano przynajmniej pozory kultury na odpowiednim poziomie. Spotkania, których tradycją było kończenie posiłku ofiarą z wina, a następnie dysputa i […]

Ciasto baza na pizzę

Składniki: 1kg mąki 30g drożdży piwnych 1 łyżka soli woda 2-3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: W niewielkiej ilości wody rozpuścić drożdże i zostawić je do wyrośnięcia, na około 15 minut. Gdy na wierzchu powstanie piana, będzie to znaczyło że są one gotowe do dalszego użycia. Wysypać mąkę na stolnicę w formie małego stożka i […]

Łatwe ciasto na pizzę

Łatwe ciasto na pizzę Kategoria Ciasto Porcji 3-4 Przygotowanie 20 Minut (+2 godziny na wyrośnięcie) Czas pieczenia 20 Minut Trudność Łatwe Składniki: 1 szklanka ciepłej wody 3 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka drożdży   Przygotowanie: Wlej wodę do miski. Dodaj sól i miód, […]

Fotografia żywności – zdjęcia pizzy

Tworzenie odpowiedniej reklamy dla swojej pizzerii wymaga wielu przygotowań, choćby ze strony zgromadzenia odpowiedniej ilości materiałów i zdjęć. Fotografia żywności jest bardzo istotna w tej kwestii. Jeśli zależy Ci na przygotowaniu zachęcającej ulotki swojej pizzerii bądź też fascynującego wszystkich menu, które od razu zachęci każdego klienta do zakupu musisz zainwestować w dobrego fotografa. Obecnie projekty […]

Mrożenie pizzy i ciasta

Coraz częściej spotykam się z pytaniem: „Czy domową pizzę można mrozić?”, dlatego też postanowiłam poruszyć ten temat właśnie teraz. Moja odpowiedź brzmi: „Oczywiście, że można”. Zamrozić możemy przygotowane przez nas ciasto drożdżowe jak również gotową pizzę. To doskonałe rozwiązanie, szybka alternatywa wtedy, gdy nie mamy czasu przygotować posiłku lub w przypadku nagłej zachcianki. Wówczas wystarczy […]

Konkursy kulinarne dla kucharzy

Konkursy kulinarne są to najlepsze okazje dla ludzi na to, by wykazać się swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Obecnie co chwilę można trafić na takie konkursy, ponieważ kulinaria stały się popularną dziedziną. Ludzie którzy lubią gotować mają okazję do tego, aby nie tylko podzielić się swoimi przepisami, ale także wygrać nagrody. Osoby biorące udział w konkursie muszą […]

Kawa i herbata w kuchni

Kawa i herbata w kuchni pełnia bardzo ważną rolę. Są dodatkami do potraw każdego rodzaju. Najbardziej docenia się smak podczas popołudniowych rozmów przy deserze. Wówczas idealnie pasuje do tego kawa lub herbata. Są ludzie którzy również piją je wieczorami oraz rankiem. Za każdym razem mogą one zupełnie inaczej smakować. Kawa jest zazwyczaj czarna i to […]

Gotowanie jest męskie

Być może dla wielu mężczyzn kulinaria i szeroko rozumiane gotowanie jest domeną kobiet, co oczywiście z jednej strony może być prawdą ponieważ wiele kobiet lubi gotować i robi to z wielką przyjemnością, co nie zmienia jednak faktu, że w dalszym ciągu najlepszymi kucharzami są oczywiście mężczyźni, którzy gotowanie mają we krwi. Być może w większości […]

Gołąbki tradycyjną polską potrawą

Czasami wydaje nam się, że już wszystkie możliwe potrawy zostały wymyślone. Okazuje się jednak, że wcale tak nie jest. Możemy obserwować powstawanie coraz to nowych dań w telewizji, możemy jadać je w restauracji. Czasami jednak mamy ochotę skosztować nie nowości kulinarnych lecz dań tradycyjnych, znanych nam wszystkich, powszechnie lubianych. Takim tradycyjnym daniem są gołąbki. Wszyscy […]

Po angielsku – herbaciany szyk

Herbata to niezwykle popularny napój znany chyba przez każdego. Herbatę podajemy na gorąco, to niezwykły napój o bogatych walorach smakowych orzeźwia, pobudza, gasi pragnienie czy wręcz cechuje się właściwościami leczniczymi. Aby cieszyć się całym bogactwem doznań w trakcie picia popołudniowej herbatki warto wiedzieć jak prawidłowo przechowywać i podawać napój. Przede wszystkim musimy zadbać o to […]

Niezwykłe właściwości octu jabłkowego

Nie można sobie wyobrazić kuchni bez przypraw. Przyprawy dodają potrawom smaku, pikanterii czy wręcz osobowości, wspomagają trawienie a niektóre mają właściwości lecznicze. Jedną z cenniejszych przypraw jest ocet jabłkowy. Stosowany od zawsze w medycynie naturalnej jako bogate źródło potasu. Tak więc warto zwrócić uwagę na objawy jakie powoduje niedobór tego pierwiastka w organizmie i wypróbować […]

Moda na gotowanie

Wystarczy włączyć telewizję w godzinach obiadowych by szybko zobaczyć, jak programy kulinarne w naszym kraju cieszą się dużym zainteresowaniem. Moda na gotowanie, która obecnie panuje w naszym kraju jest rzecz jasna pozytywnym zjawiskiem ponieważ dzięki temu uczymy się różnorodności oraz lubimy bawić się smakami tak, by nasze potrawy które ugotujemy smakowały nam ale także osobom, […]

Lasagne i włoskie zapiekanki

Bez wątpienia jednym z popularniejszych dań, inspirowanych Italią jest pyszna lasagna. Dzięki prostocie wykonania i bardzo smakowitemu doprawieniu, potrawa ta znalazła swoich miłośników niemal na całym świecie. Należy jednak pamiętać, że lasagne to nie tylko potrawa. To również rodzaj włoskiego makaronu, bardzo z resztą charakterystycznego. Występuje on w postaci prostokątnych płatków o dość dużych jak […]

Jak dobrze się odżywiać

Wszelkie inne porady, których nie znajdziemy w żadnej innej kategorii, to porady dotyczące trybu odżywiania się, diety, bilansowania posiłków. Jak zostało wcześniej wspomniane, regularność posiłku jest najważniejsza. Drugim bardzo ważnym aspektem jest bilansowanie posiłku – odpowiednia ilość tłuszczów, węglowodanów oraz białka. Jeśli posiłki będą zbyt wysokotłuszczowe, będzie istniało prawdopodobieństwo, że zostanie to źle strawione oraz […]

Gotowanie jajek

Gotowanie jajek może odbyć się bez pęknięcia skorupki. Wystarczy jedynie dodać do wody odrobinę octu spirytusowego. Jajka przeznaczone do gotowania należy też dużo wcześniej wyjąć z lodówki, lub ogrzać w ciepłej wodzie. Jeżeli jajko już ma pęknięta skorupkę, należy je gotować zawinięte w kawałek zmoczonego papieru. Gotujące się jajka nie wypłyną natomiast na powierzchnię, jeżeli […]

Gdzie najlepiej przechowywać warzywa

Warzywa mają mnóstwo wartości odżywczych, są smaczne i zdrowe dla naszego organizmu. Można je zjeść w każdej chwili, a znajomi widząc to zamiast nam współczuć, zaczną zazdrościć, bo damy im do zrozumienia, że naprawdę wzięliśmy się za siebie i swoje zdrowie. Jednak o ile latem nie ma problemu z warzywami, w końcu wtedy najczęściej rosną […]

Czosnek i cebula w kuchni

Jeżeli chcemy aby czosnek lub cebula były mniej pachnące i łagodniejsze w smaku, powinniśmy zaparzyć je wrzątkiem lub wsadzić na krótko do mocno nagrzanego piekarnika. Czosnku pod żadnym pozorem nie można przypalić podczas pieczenia lub smażenia na rozgrzanym tłuszczu, gdyż stanie się wtedy bardzo gorzki i zepsuje smak potrawy. Można tego uniknąć, gdy pokroi się […]

Owoce kandyzowane

Owoce kandyzowane są produktem wykorzystywanym w kuchni zarówno do wypieków cukierniczych (bardzo często dodaje się je na przykład do ciast drożdżowych, keksów, serników a także różnych babek) jak i do ich przygotowywania zupełnie innych potraw. Najczęściej sięgamy po te owoce kandyzowane, które dostępne są na sklepowych półkach, jednak rzadko kto postanawia przygotować je sam. Samodzielnie […]

Otwieranie kokosa

Wiele osób nie ma pojęcia, jak otwiera się kokosa. Niestety, użycie niewłaściwych narzędzi, typu młotek i dłuto, może doprowadzić do utraty owocu. Najlepiej jest wywiercić dziurkę, a następnie odlać mleczko do pojemniczka. Pozostałą część łatwo obierzemy z łupinki, jeżeli wsadzimy ją na chwilę do nagrzanego piekarnika. Można też zaryzykować wsadzenie owocu do piekarnika bez odlewania […]

Nie zmarnuj warzywnych wartości

Warzywa są zdrowe – to akurat pewnik, w który ślepo wierzymy. I dobrze, bo wiele jest w tym prawdy. Najlepsze warzywa są wówczas, gdy możemy je zebrać z własnego ogródka, zjeść na surowo, czy przyrządzić w specjalnych warunkach. Ale co gdy mamy inną porę roku, a w ogródku leżą nie warzywa, ale śnieg? Trzeba kupować […]

Nasi goreng

Nasi goreng jest słowem pochodzącym z języka malajskiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza „smażony ryż”. Jeśli ryż to Azja- w tym przypadku kojarzenie jest słuszne. Nasi goreng jest typową potrawą, przyrządzaną w kuchni indonezyjskiej oraz malajskiej. Nasi goreng jest daniem, który nie koniecznie musi stanowić posiłek obiadowy. Bardzo często spożywa się go również w porze […]

Moqueca

Owoce morza są w kuchni brazylijskiej zapewne, obok mięsa, jednymi z najpopularniejszych składników, na których bazuje wiele dań. Wyróżnia się pewne regiony, w których owoce morza wykorzystywane są w kuchni szczególnie często. Mięso pochodzące od raków, krewetek czy też rozmaitych ryb, jest tutaj bazą wielu potraw. Jednym z przykładów takich dań może być słynna brazylijska […]

Kostki rosołowe

Najlepiej nie stosować w kuchni rosołów z kostki. Są one wprawdzie tańsze od „tradycyjnego” bulionu i łatwiejsze w sporządzeniu, jednak ich smak jest znacznie gorszy. Dodatkowo, zawierają one duże ilości różnych chemicznych ulepszaczy, takich jak konserwanty czy aromaty. Bulion najlepiej jest gotować używając przygotowanych do tego kości drobiowych lub wołowych, które sprzedawane są jako porcje […]

Kawa

Kawa jest napojem uwielbianym przez wielu z nas. Jej miłośników nie brakuje zarówno w Europie jak i na całym świecie. W zależności od regionu, wyróżnia się różne sposoby jej parzenia i podawania. Przede wszystkim kawę można podawać na dwa sposoby: na zimno oraz jako napój gorący. Kawa bardzo często jest również rodzajem słodkiego deseru (na […]

Jedz warzywa i bądź zdrów

Chcesz być zdrowy? Jedz warzywa – prawda stara jak świat, ale wielu nadal podchodzi do tej rady z rezerwą i woli poszukiwać innych sposobów na zachowanie zdrowia i powstrzymanie procesu starzenia się organizmu, skóry i własnych komórek. Jak się jednak okazuje to warzywa są najlepszym sposobem na utrzymanie w równowadze stanu naszego zdrowia. Potwierdzają to […]

Polskie potrawy – bigos

Bigos jest chyba najbardziej rozpoznawalną z polskich potraw. Opis jego przyrządzenia zawarł nawet Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu”. Aby poprawić jego jakość należy zastosować kilka prostych reguł. Po pierwsze, najlepiej ugotować bigos na kilka dni przed podaniem, aby smak poszczególnych składników dobrze się ze sobą wymieszał. Po drugie, należy użyć różnych gatunków mięs i wędlin, […]

Pieczenie z folią aluminiową

Folia aluminiowa składa się z dwóch stron – jednej błyszczącej, drugiej matowej. Strona błyszcząca odbija od siebie ciepło, natomiast strona matowa je przepuszcza. Pieczenie będzie więc dużo szybsze, jeżeli zawiniemy potrawę matową stroną folii na zewnątrz. Zawinięcie gotowej potrawy błyszczącą stroną skierowaną na zewnątrz pozwoli natomiast dłużej utrzymać jej temperaturę. Można tą sztuczkę stosować szczególnie […]

Paella

Podsmażony w towarzystwie szafranu ryż w kuchni hiszpańskiej nie może oznaczać nic innego jak słynną paellę. Jednak nie samym ryżem Hiszpan żyje. Do przygotowania paelli wykorzystuje się wiele różnorodnych składników, które stanowią w tej potrawie pewnego rodzaju dodatki. Rodzajów paelli jest więc mnóstwo. Możemy zjeść tą, gdzie dodatkiem są kawałki króliczego mięsa lub możemy zdecydować […]

Kulinarne blogowanie to wspaniały pomysł na hobby

Siła blogów przez lata była niedoceniana przez media oraz niektórych internautów. Dziś każda branża ma swoich czołowych blogerów, którzy wyłapują i monitorują najnowsze trendy, a czasem nawet sami zaczynają je tworzyć. Wraz z modą na blogowanie, do akcji przystąpili reklamodawcy, którzy masowo zasypują blogerów ofertami współpracy, give away’ów i darmowych wycieczek. Najpopularniejsze branże w polskiej […]

Catering rozwiązanie dla firm

Wesele, eucharystia, chrzty, spotkania firmowe, bale, warsztaty, biesiady okazjonalne to znakomita okazja, aby skorzystać z usług rzeszowskich firm cateringowych. Coraz więcej lokali i knajpek w Rzeszowie ofiaruje usługi cateringowe a oferty ich są bardzo wszechstronne. Firmy cateringowe oferują, nie tylko pyszne jadło i menu na życzenie klienta, ale także całkowitą obsługę każdej biesiady. Catering Rzeszów […]

Czy jeść nowalijki?

Po zimie każdy spragniony jest chrupiących, świeżych, bogatych w witaminy warzyw, dlatego też, gdy tylko na półkach sklepowych pojawiają się chrupiące rzodkiewki, zielona sałata i młode buraczki od razu lądują w naszych koszykach. Jednak czy te warzywa są zdrowe i bezpieczne dla naszego organizmu? Czy powinniśmy jeść nowalijki? Oczywiście, że tak, ale powinniśmy zachować umiar […]

Jak zmienić niezdrowe nawyki żywieniowe i wydłużyć sobie życie?

Z raportu na temat zdrowego odżywiania sporządzonego przez Kantar Media na zlecenie firmy Samsung wynika, że Polacy podobnie jak Niemcy i Brytyjczycy mają najbardziej niezobowiązujące podejście do diety wśród wszystkich Europejczyków. Więcej niż 25 procent dorosłych Polaków przyznaje, że je to, co chce, nie zastanawiając się nad tym, czy jest to zdrowe. Największą niefrasobliwością wykazują […]

top