Saksofon pizzeria

Krótka charakterystyka jabłka

Jabłka to owoce posiadające niezliczoną ilość odmian. Znanych jest ich ponad dziesięć tysięcy. Spożywane są przeważnie na surowo, ale można również poddać je obróbce termicznej. Do dżemów i innych przetworów najbardziej odpowiednie będą odmiany nieco kwaśniejsze. Również do wypieków lepiej używać tego rodzaju jabłek. Owoce te wykorzystywane są w kuchni głównie jako składnik ciast i […]

Krokiety – danie bardzo uniwersalne

Czasami w przepisach podawanych dań w restauracjach widzimy rozmaite krokiety – z pozoru wydawać by się mogło, że jest to danie trudne, jednak to tylko rzeczywiście pozory. Krokiety może zrobić każdy, w dodatku jest to danie, które za każdym razem można zrobić nieco inaczej, inaczej to dzięki temu, że może stosować różne warianty nadziewania krokietów. […]

To się pije w Grecji

To się pije w Grecji Smakosze piwa powinni wykorzystać okazję podróży do Grecji i na miejscu spróbować krajowych wyrobów, ponieważ tylko ich niewielka ilość jest eksportowana. Poza tym spora liczba greckich browarów produkuje piwo marek zagranicznych, a nie własnych. Podczas pobytu w tym słonecznym kraju lub jeśli mamy dostęp do greckich piw w Polsce weźmy […]

Przysmaki na święta

Przysmaki na święta Każda gospodyni domowa pragnie na święta przygotować różne smakołyki dla swoich bliskich zwłaszcza dla dzieci i dla odwiedzających gości. Takie przysmaki na święta wiążą się na pewno z kosztami na produkty jakie są potrzebna do zrobienia pysznych rzeczy. Na święta głównie robi się wszelkiego rodzaju pieczenie i taka popularną jest pieczeń z […]

Pizzerie

W dzisiejszych czasach możemy wyróżnić niewątpliwie wiele różnorodnych miejsc do których można pójść na randkę z dziewczyną lub świętować jej urodziny, i tym podobne. Jednym z najbardziej popularnych miejsce tego typu są z całą pewnością pizzerie, gdzie możemy sobie w dowolnym momencie swojego życia zjeść taką pizzę, o jakiej tylko marzyliśmy, co jest bardzo pozytywnym […]

Pizza z szynką i pieczarkami

Jak wiadomo w dzisiejszych czasach pizza z szynką i pieczarkami zyskuje coraz większą grupę zwolenników, ale chyba to nie jest dla nikogo sprawą dziwną, ponieważ taka pizza jest jedną z najlepszych w menu każdej pizzeri. Z racji tego zainteresowanie nią jest ogromne, gdyż szynka i piczarki to dwa najbardziej rozpowszechnione dodatki, które dodaje się do […]

Pizza z serem i sosem pomidorowym

Najbardziej podstawowym gatunkiem pizzy jest oczywiście pizza z serem i sosem pomidorowym, która jest niewątpliwie najtańsza, ale za to bardzo dobrze smakuje, gdyż nie zawiera zbyt dużej liczby składników, co nie każdy oczywiście lubi. Wiadomą sprawą jest to, że taka pizza występuje praktycznie w każdej pizzeri, a jej składnikami są tylko i wyłącznie żółty ser […]

Pizza z owocami morza

Owoce morza posiadają bardzo charakterystyczny smak, który nie zawsze przypada wszystkim do gustu, jednak coraz więcej osób decyduje się na skosztowanie pizzy z dodatkiem owoców morza. Do takiej pizzy można z całą pewnością wedle własnego uznania dodać bardzo wiele różnorodnych składników, które będą sprawiały, że dana pizza będzie nam smakowała naprawdę dobrze. Te składniki nie […]

Pizza wegetariańska

Pizza wegetariańska jest bardzo specyficzną odmianą pizzy, którą cenią sobie nieliczni, gdyż nie występuje w niej żaden mięso, bo jak sama nazwa wskazuje ta pizza jest specjalnie przygotowywana dla wegetarian, którzy mięsa nie jedzą. W takiej pizzy może znajdować się jednak wiele dodatków, ale nie może tam być mięsa, a więc jak widać wyraźnie jest […]

Pizza z masłem orzechowym i Pizza z owocami morza

Pizza z masłem orzechowym Kategoria Dodatki Porcji 12” Pizza (2-4) Przygotowanie 90 Minut Czas pieczenia 8 Minut Trudność Łatwe-Średnie Składniki: 2 cienkie spody na pizzę 2 łyżki miękkiego masła 220g białego sera 1 szklanka miękkiego masła orzechowego 1 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka mleka 350g bitej śmietany Syrop czekoladowy   Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do […]

Pizza z pieczonym czosnkiem i papryką

Pizza z pieczonym czosnkiem i papryką Kategoria Dodatki Porcji 12” Pizza (2-4) Przygotowanie 105 Minut Czas pieczenia 8-12 Minut Trudność Łatwe-Średnie Składniki: 1 duża główka czosnku, nieobrana 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duża czerwona cebula, pokrojona w krążki 1/3 szklanki suszonych pomidorów w oliwie, zostaw zalewę Spód na pizzę 2 szklanki startej mozarelli 1/2 […]

Pizza z grillowanym kurczakiem

Pizza z grillowanym kurczakiem Kategoria Dodatki Porcji 12” Pizza (2-4) Przygotowanie 90 Minut Czas pieczenia 8-10 Minut Trudność Łatwe-Średnie Składniki: Na grillowanego kurczaka: 240g fileta z kurczaka, pokrojonego w 2 centymetrowe kostki 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki wybranego sosu barbecue Na pizzę: 1 cienkie ciasto na pizzę 1/2 szklanki ulubionego sosu barbecue (najlepszy […]

Pizza z cebulą

Pizza z cebulą Kategoria Dodatki Porcji 12” Pizza (2-4) Przygotowanie 45 Minut Czas pieczenia 12-15 Minut Trudność Łatwe-Średnie Składniki: 1/4 szklanki oliwy z oliwek do podsmażenia cebuli 6 szklanek cebuli, pokrojonej w plasterki Ciasto na pizzę 6 ząbków czosnku 3 łyżki świeżego tymianku lub jedna suszonego 1 liść laurowy Sól i pieprz 2 łyżki oliwy […]

Pizza ze szprotkami

Składniki: ciasto 200g świeżych lub wędzonych szprotek 250g pomidorów 3 ząbki czosnku 40g kaparów 120g żółtego sera gouda 4 łyżki oleju pieprz sól Przygotowanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić i udusić w 2 łyżkach oleju, dodać zmiażdżony czosnek. Świeże szprotki oczyścić, usunąć łby i ości. Ciasto rozwałkować, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie, posmarować […]

Pizza ze szpinakiem i z ricottą

Składniki: ciasto 1kg szpinaku 300g twarożku ricotta 100g masła 4 jajka 1 opakowanie mozzarelli tarty parmezan (wedle uznania) oliwa z oliwek sól pieprz Czas: 1 godzina 30 minut Przygotowanie: Szpinak dokładnie umyj, a następnie ugotuj go na parze. Tak przygotowany przełóż do rondelka, dodaj masło i smaż, aż zacznie pachnieć. Uważaj by całość nie wysmażyła […]

Pizza z ziemniakami i cebulą

Składniki: 800g ciasta 500g młodych ziemniaków 500g cebuli 100g masła 200g tartego parmezanu oliwa z oliwek sól pieprz Czas: 2 godziny Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki w mundurkach na półmiękko, wyjmij je z garnka, obierz ze skórki i pokrój w duże plasterki. Następnie pokrój cebulę w talarki, posyp solą oraz pieprzem i podsmaż na małym ogniu w […]

Pizza z truflami

Składniki: 800g ciasta bazy czarne trufle (świeże, mogą być w oleju, bądź też w proszku) 300g świeżych grzybów 80g masła 1 gałązka natki pietruszki 250g serka mascarpone tarty ser parmezan oliwa z oliwek sól pieprz Czas: 1 godzina 30 minut Przygotowanie: Rozwałkuj i wyłóż ciasto na nasmarowaną blachę, polej je oliwą z oliwek, dopraw solą […]

Pizza z mielonym mięsem

Składniki: ciasto (najlepiej z tego przepisu) 150g mielonego mięsa (wieprzowego lub mieszanego) 3 łyżki oleju 1 duża cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz 1 łyżka posiekanej naci pietruszki 150g obranych i pokrajanych w plastry pomidorów cząber majeranek 60g sera tylżyckiego Przygotowanie: Przygotowanym wcześniej ciastem wyłożyć tortownicę, pokłuć widelcem, posmarować olejem. Cebulę i czosnek posiekać i […]

Pizza z jajami

Składniki: 800g ciasta 6 jaj ugotowanych na twardo 6 strąków papryki cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki tłuszczu 2 pomidory mała puszka koncentratu pomidorowego puszka koreczków anchois 200g żółtego sera tylżyckiego puszka tuńczyka natka pietruszki przyprawa Vegeta bazylia sól Przygotowanie: Ciasto podzielić na cztery porcje, rozwałkować i ułożyć w wysmarowanych tłuszczem tortownicach. Obrany i posiekany […]

Pizzeria włoska

Włochy to państwo, które oczywiście bardzo często kojarzy się z jedzeniem. Faktycznie, Włosi uwielbiają jeść i też trudno się temu dziwić. Oferują wspaniałe potrawy, z których u nas chyba największą popularnością cieszy się pizza. W Polsce raczej nie uraczymy prawdziwych włoskich pizzerii. Niemniej jednak w wielu lokalach znajdziemy pyszne i przygotowywane z włoskich składników te […]

Pizza włoska

Jest faktem poniekąd oczywistym, że pizza kojarzy się większości ludziom od razu z krajem i kulturą Włochów. Pizza tatuowana mianem „pizza włoska” jest jednak bardzo specyficznym daniem i tylko wyrób według odpowiedniego przepisu może nosić takową nazwę. Tajemnica przygotowania idealnej pizzy włoskiej tkwi przede wszystkim w odpowiednio przyrządzonym cieście na pizzę. Dużą rolę odgrywają także […]

Pizza z jajkiem i Pizza serowa

Pizza z jajkiem Kategoria Dodatki Porcji 12” Pizza (2-4) Przygotowanie 45 Minut Czas pieczenia 12-15 Minut Trudność Łatwe-Średnie Składniki: 6 plasterków usmażonego bekonu Ciasto na pizzę 2 duże pomidory, podzielone na ćwiartki 1 1/2 szklanki startego Cheddara 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 2 jajka   Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 260°C Przygotuj ciasto według wskazówek podanych na […]

Pizzeria

Polacy już od dobrych kilkunastu lat mają naprawdę szeroki dostęp do coraz to bardziej egzotycznych potraw. Można zorganizować biznesowy obiad w restauracji chińskiej, pójść na randkę do knajpy tajskiej, albo zdecydować się na pizzę. Ostatnie danie tak głęboko zakorzeniło się w świadomości naszych rodaków, że bardzo często pojawia się w spisie ulubionych posiłków. Czym jednak […]

Pizzy rodzaje

Mimo iż pizza może się wydawać daniem niezwykle jednorodnym, takim nie jest. Na przestrzeni wielowiekowej tradycji przygotowywania tej potrawy narodziło się kilka jej rodzajów. Najczęściej w typologii odnaleźć można pizzę neapolitańską. Jest to gatunek, który ma najsilniejszą więź z regionalnymi produktami. Okazuje się bowiem, że aby móc poprawnie wykonać to danie, należy posiadać pomidory, ser […]

top