Pizza włoska Łódź

Różnorodność produktów mlecznych

Nabiał odgrywa ważną rolę w naszym codziennym jadłospisie. Są jednak ludzie, którzy nie tolerują laktozy i białka, w związku z czym, nie wolno im spożywać produktów tego rodzaju. Niektórzy mają uczulenie na krowie mleko. Objawami alergii mogą być wymioty, biegunki lub po prostu egzema skórna. W kuchni trudno wręcz obyć się bez produktów mlecznych. Stanowią […]

Zrazy – danie zawsze smakowite

Zrazy są daniem obiadowym podawanym w naszych domach nie za często, jest to bowiem potrawa nie tyle skomplikowana, co wymagająca wykonania wielu czynności, a więc o wysokim stopniu pracochłonności. Jednak walory smakowe zrazów, takich polskich, tradycyjnych powodują, że warto jest od czasu do czasu poświęcić nieco czasu na ich przygotowanie. Do zrazów najlepiej użyć schabu, […]

Hiszpańskie dania regionalne

Hiszpańskie dania regionalne Kilka hiszpańskich potraw dotarło do konsumentów na całym świecie: paella, gazpacho i tortilla. Paella pochodzi z Walencji i jest przygotowywana na bazie ryżu zabarwionego na żółto szafranem. Powstało wiele wariacji na jej temat. Składa się z warzyw i owoców morza lub drobiu oraz innego mięsa. Z kolei gazpacho, hiszpański chłodnik, ma swoje […]

Rodzaje kuchni na całym świecie

Kuchnia jest podzielona na wiele różnych rodzajów w zależności oddanego kraju. Każdy z nich ma swoja tradycję i dlatego potrawy te są zupełnie inne. Wiele z nich zostało uznanych za światowej klasy dania i dlatego są znane na całym świecie. Jednak oryginały można zjeść tylko w wybranym kraju. Do takiej kuchni należy kuchnia włoska znana […]

Jarzynowa zupa minestrone

Zupa w naszej polskiej tradycji stanowi najczęściej pierwsze danie. Zwykle jest to pomidorówka, rosół czy zupa jarzynowa, nie będąca potrawą bardzo sycącą naszpikowaną dużą ilością składników, zupełnie inaczej włoska minestrone. Ta z kolei zawiera w sobie bogactwo warzyw i różnorodne smaki w zależności od użytych do jej wykonania produktów. Już jej nazwa sugeruje, że to […]

Włoskie makarony, pasty, tradycyjne spaghetti

Bez wątpienia najbardziej kojarzącą się ze słoneczną Italią potrawą jest tradycyjne spaghetti oraz inne, równie smaczne i popularne dania przygotowywane z najrozmaitszych makaronów. Według legendy, oryginalne spaghetti wywodzi się… z Chin. Potrawę miał przywieźć z Państwa Środka Marco Polo, gdzie jej sekret przekazał Wenecjanom. Stamtąd też popularne dzisiaj spaghetti miało rozprzestrzenić się na cały niemal […]

Słynne panna cotta i słodkie tiramisu

We Włoszech, podobnie jak w każdym innym kraju, i to nie tylko europejskim, po głównych posiłkach jada się smakowite, słodkie desery. Nie ulega jednak wątpliwości, iż to właśnie serwowane po obiedzie włoskie słodkości należą do najpopularniejszych i najbardziej cenionych na Starym Kontynencie. Jak już wiemy, kuchnia włoska wykształciła pewne specyficzne tradycje, typowe dla każdego z […]

Z czego słynie kuchnia włoska?

Przywiezioną prawdopodobnie przez słynnego Marco Polo z Chin potrawą, obecnie bardzo popularną we Włoszech jest pyszne risotto. Z czasem też to danie przejęła cała kuchnia europejska, czyniąc z niej łatwy do przyrządzenia przysmak. Niewątpliwie risotto jest potrawą, która obok oryginalnych makaronów i past nierozerwalnie kojarzy się każdemu ze słoneczną, śródziemnomorską Italią. Cieszy się niebywałą popularnością […]

Parmezan, mascarpone i inne włoskie sery

Bezapelacyjnie znacznej większości smakoszy, tak samo makarony jak i sery nieodłącznie kojarzą się w Italią. W tym rolniczym i pasterskim kraju hoduje się przecież kozy, owce i bydło, z których mleka wytwarza się pyszne twarogi i żółte sery. We Włoszech powszechnie hoduje się kozy, owce i bydło. Przeznaczane są one przede wszystkim na mięso, jednakże […]

Carpacio i inne dania mięsne

Żadna kuchnia nie może obyć się bez dań mięsnych. Tak jest również w przypadku kuchni włoskiej, w której mięso zajmuje specjalną pozycję. Przyrządzane na mnóstwo sposobów, z towarzyszeniem oryginalnych ziół, przypraw i tradycyjnych włoskich dodatków mięso stanowi bezapelacyjnie podstawę tutejszego jadłospisu. W Italii jada się szczególnie dużo drobiu, ale także wołowiny i cielęciny. Krowy i […]

Aromatyczne zupy włoskie

W każdej kuchni świata zawsze pojawiają się sycące i pyszne zupy. Również we Włoszech jada się zupy, będace albo przystawką albo jednym z dwóch głównych dań. Dzięki dodatkowi niezwykle mocno pachnących ziół i przypraw, należą one do najsmaczniejszych potraw w Basenie Morza Śródziemnego. Specyfika regionu i bogactwo najróżniejszych, aromatycznych ziół i przypraw dało Włochom bardzo […]

Pyszne dania kuchni Włochów

Nie ulega wątpliwości, iż śródziemnomorska, włoska kuchnia jest wielce zróżnicowana. Czyni ją to niewątpliwie najbardziej, obok oczywiście francuskiej, popularną kuchnią w całej Europie. Tradycyjnie, Włosi w swojej kuchni i diecie stosują całe mnóstwo warzyw, doprawianych aromatycznymi przyprawami, takimi jak między innymi popularne oregano, wonna bazylia oraz estragon i pospolicie rosnących w krajach śródziemnomorskich – rozmaryn. […]

Japońskie makarony

To, że makaron kojarzy nam się najczęściej z kuchnią włoską i to właśnie ten kraj uchodzi za jego stolicę, nie ulega wątpliwości. Mimo to, nie tylko we włoskiej kuchni stanowią one bazowe składniki wielu dań. Na szczególną uwagę zasługują również makarony japońskie. W kuchni japońskiej makaron serwowany jest na rozmaite sposoby. Może być duszony, gotowany, […]

Włoskie pieczywo

Włosi przywiązują ogromną wagę do jedzenia. Mimo, iż kuchnia włoska skrywa w sobie mnóstwo różnorodnych smaków i aromatów, wyróżnia się pewne produkty, na których się głównie bazuje. Nieodłącznym elementem wielu włoskich dań, który stanowi pewnego rodzaju uzupełnienie, jest pieczywo. Na włoskich stołach pieczywo ma swoje miejsce właściwie podczas każdego posiłku. Niezależnie od tego co stanowi […]

Fociacca

Fociacca jest jedną z potraw wywodzących się z kuchni włoskiej. Fociacca to rodzaj pieczywa, która wykorzystują się jako bazę pizzy. To, co jednak odróżnia fociacca od standardowej, znanej nam pizzy, to brak takich dodatków jak ser czy też na przykład sos pomidorowy sos pomidorowy. Fociacca stanowi samo ciasto. W zależności od tego w jakim regionie […]

Bruschetta

Pieczywo jest produktem, który ma niebagatelne znacznie w różnych kuchniach świata. Również w kuchni Włoskiej, stanowi ono nieodłączny element, a właściwie uzupełnienie, wielu dań. Także wiele przekąsek będących typowych dla tej kuchni, bazuje właśnie na pieczywie. Przykład stanowić tu może słynna włoska bruschetta. Śmiało można powiedzieć, że jest to jedna z klasycznych przekąsek, które podaje […]

Znakomite wina z Włoch

Pośród wszystkich win na całym świecie te pochodzące z Włoch mają najbogatszą i najstarszą tradycję wytwarzania w połączeniu z uprawą wyselekcjonowanych winorośli, rosnących na nasłonecznionych wzgórzach i ogrzewanych najcieplejszymi promieniami słońca. Tak, więc warunki w wielu miejscach Italii są doskonałe dla winogron, dając im odpowiednią soczystość, dojrzałość, co potem daje się odczuć w smakowaniu wina. […]

Włoskie kopytka gnocchi

Kopytka gnocchi są bardzo rozpowszechnionym we Włoszech daniem. Serwuje się je, jako odrębną potrawę podobnie jak zupę jarzynową lub też podaje w postaci dodatku do dań mięsnych i nie tylko. Są to po prostu kluski ziemniaczane, które wielu osobom, mogą kojarzyć się z naszymi polskimi kopytkami kartoflanymi. W każdym regionie Italii jedzone są na wiele […]

Tradycyjne pierożki ravioli i tortellini

Obok smacznych i odznaczających się prostotą kopytek gnocchi, uwielbianych przez Włochów i podawanych, jako dodatek do wielu dań, dobrą sławą cieszą się małe acz bardzo kuszące pierożki o nazwach znanych na całym świecie. Są to oczywiście ravioli i tortellini. Te pierwsze nadziewa się co najmniej trzema różnymi farszami: warzywnym, najczęściej szpinakowym, z serem ricotta i […]

Pyszne włoskie sery

Ze smacznych i rozpływających się w ustach serów, różnej maści słynie głównie Francja czy Holandia. Smakołyków serowych pochodzących właśnie stamtąd nie brak na sklepowych półkach w naszym kraju. Jednak Włosi także zajmują się wyrobem serów a kilka z nich jest tak rozpowszechnionych na całym świcie, że trudno o nich nie wspomnieć. Są to przede wszystkim […]

Oryginalne przystawki i sałatki

Przystawka powinna być lekkim daniem, oryginalnie podanym, jakie serwowane jest przed daniem głównym. Jej zadaniem jest rozbudzić smaki i pobudzić apetyt. Często stawia się na ciekawie podane smakołyki cieszące nie tylko podniebienie, ale i oko. Przyjmując w ten sposób gości możemy liczyć na ich uznanie, bowiem wypróbowanie czegoś nowego, jednocześnie sprawdzonego i smacznego to gwarancja […]

Klasyczna lazania z mięsem

Lazania to jedno z reprezentacyjnych dań włoskich, przygotowywane z typowych dla tego kraju składników: makaronu, pomidorów i mięsa mielonego, które także stanowi dodatek do sosów podawanych ze spaghetti. Chociaż może się wydawać, iż lazania jest daniem trudnym do zrobienia, tak naprawdę wymaga odrobiny cierpliwości, odpowiednich składników i dobrego przepisu, z którego będzie można skorzystać kiedy […]

Mozarella

Kuchnia włoska słynie z wielu charakterystycznych składników, które stanowią bazę popularnych tam potraw. Niewątpliwie jednym z nich są sery, a wśród nich mozarella. Jest to ser, który pochodzi w południowego obszaru Włoch- a dokładniej z regionu Kampania. Mozarellę wytwarzać można zarówno ze świeżego mleka bawolego, krowiego jak i wspólnej kombinacji tych dwóch rodzajów. Mozarella jest […]

Minestrone

Minestrone to jedno z dań, które bardzo dobrze znane jest Włochom. Minestrone to dokładniej zupa, której bazowymi składnikami są warzywa. W największej ilości zużywa się takich warzyw jak cukinia, marchew, zielony groszek, szpinak oraz fasolka szparagowa. W przygotowywaniu minestrone panuje pewna swobodność, ponieważ nie ma dokładnego przepisu, według którego się ją przyrządza. Zarówno zawartość w […]

Sery pleśniowe

Sery są produktem, który wykorzystywany jest w wielu europejskich kuchniach (chociażby kuchnia francuska lub włoska). Jednym z popularnych rodzajów sera, mającym wielu miłośników swojego smaku, są sery pleśniowe. Do jego produkcji wykorzystuje się podpuszczki oraz mleka. Mimo, iż sery pleśniowe mają z pewnością wielu zwolenników, nie brakuje również tych, którzy do jego smaku przekonać się […]

Risotto

Na pewno wielu z nas miało okazję spróbować risotto. W kuchni polskiej (oraz w wielu innych europejskich kuchniach) bardzo często przygotowuje się tą ryżową potrawę, jednak niezaprzeczalny fakt stanowi to, że jest to danie pochodzące z kuchni włoskiej. Bazą risotto jest ryż. Jego przygotowanie rozpoczyna się od podsmażenia na tłuszczu w towarzystwie cebuli oraz czosnku. […]

Przepis na: Rolada kabanosowo-serowa

Nie każdy jest urodzonym kucharzem, nie każdy chce eksperymentować w kuchni, a często zamiast tego woli po prostu zamówić posiłek do swojego domu – chińszczyznę, tajskie jedzenie, albo włoską pizzę. Nie każdy też ma po prostu czas, aby w kuchni spędzać dziennie kilka godzin, aby próbować nowych dań i aby swoich bliskich zaskakiwać coraz to […]

Polenta

We włoszek króluje wiele potraw, które są charakterystyczne dla tego kraju. Włoska kuchnia bazuje na wielu mącznych potrawach. Jednym z przykładów takiego dania może być słynna włoska polenta. Jest to dosyć specyficzna potrawa, mająca postać mącznej mamałygi. Polenta jest znana Włochom od naprawdę wielu lat, a z biegiem czasu zmieniła się również jej receptura. Pierwotny […]

Pasta, pasta!

Mimo, iż w języku polskim pasta kojarzy nam się raczej z myciem zębów bądź z pastowaniem butów, we Włoszech słowo to nie oznacza nic innego jak makaron- jeden z kluczowych składników tej południowej kuchni. Tak naprawdę kuchnia Włoska nie była by sobą bez makaronu. Stanowi on bazę wielu włoskich potraw, w których słynie ten kraj. […]

Szynka parmeńska

Szyna parmeńska jest typowym przysmakiem pochodzącym prosto z Włoch. Jest to rodzaj surowej szynki, którą wytwarza się udźców wieprzowych. Szynka parmeńska charakteryzuje się specyficznym smakiem i zapachem, który dla wielu okazuje się prawdziwym kulinarnym wyzwaniem. Smak szynki parmeńskiej jest lekko słodki, co spowodowane jest niską, w porównaniu do innych wyrobów tego typu, zawartością soli. W […]

top