Rate this post

Jak zrobić dobrą pizze? Postaw przede wszystkim na dobre ciasto. Przepisów jest wiele ale tak naprawdę to te najbardziej tradycyjne są przeważnie źródłem sukcesu. Ciasto jest oparte na bazie zaczynu drożdżowego. Trzeba jednak uważać aby nie miało zakalca. Prawdopodobieństwo, że się uda można wywnioskować gdy ciasto rośnie w czasie garowania. Jeżeli ładnie wyrasta to podobnie będzie w piekarniku. Na surowe ciasto kładziemy takie składniki na jakie mamy ochotę. Pizza może być bogata we wszystko. Jednakże zbyt dużo składników na cieście może sprawić, że ono nie wyrośnie jak powinno. Pizza to danie, które pozwala wykorzystać wszystko co się ma w lodówce. No, prawie wszystko ponieważ nie poleca się posypywania ciasta sodą oczyszczoną czy polewania cytryną. Poza tym większość wyrobów zarówno z mięsa, sera jak i warzyw i owoców można na pizzę po prostu wrzucić. Pizza to takie zbiorowisko wszystkiego. Oczywiście można ograniczyć się do jednego lub dwóch składników, ale można również zaszaleć i zrobić pizzę super bogatą i położyć n niej wszystko co tylko się da. Taka pizza królewska prawdopodobnie zasyci nas już po jednym kawałku, dobrze jest więc zaprosić na nią gości i podzielić się smakiem. Za pizzą przepadają dzieci. Można dla nich przygotowywać specjalne małe „pizzki” na których umieszcza się tylko te składniki, które dziecko lubi. Wiadomo bowiem, że dzieci bywają bardzo wybredne i ciężko dogodzić im smakiem. Najczęściej najbardziej dziecięcą pizzą jest pizza z serem żółtym, szynką i ketchupem. W warunkach domowych możemy zrobić taką pizzę jak chcemy. W lokalu również możemy już tworzyć pizzę według gustu i upodobań smakowych, zamawiając ciasto i dodatki z menu. Można też wybierać między gotowymi zestawami ale te nie zawsze są zgodne z naszymi potrzebami. Zrobienie dobrej pizzy to sztuka mimo, że przepis prościutki. Podobnie znalezienie dobrej pizzerni to też sztuka ponieważ nie każda słynie z dobrego ciasta czy też składników. Jeśli jednak trafimy już na tą jedyną lub zrobimy ją sami to na pewno często nasze podniebienie będzie szukać tego samego smaku na innych pizzach.