
Cienkie ciasto na pizzę
Cienkie ciasto na pizzę | |
Kategoria | Ciasto |
Porcji | 12” Pizza (2-4) |
Przygotowanie | 20 Minut |
Czas pieczenia | 8-12 Minut |
Trudność | Łatwe-Średnie |
Cienkie ciasto na pizzę jest prawdopodobnie najpopularniejszym typem ciasta na pizzę, zazwyczaj używa się go w Europie i Stanach Zjednoczonych.
Cienkie ciasto na pizzę jest idealne dla osób, które lubią nacieszyć się sosem i dodatkami pizzy, a nie chcą zbyt szybko się napchać. Pizze na cienkim cieście robi się zazwyczaj większe niż te na grubym.
Składniki:
- 1 paczka suchych drożdży
- 1/4 łyżeczki cukru
- 3/4 szklanki letniej wody
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Połącz drożdże, cukier i wodę. Przemieszaj i odstaw na 6-8 minut.
- Połącz mąkę z solą w misce lub mikserze.
- Połącz obie mieszaniny i mieszaj dokładnie, aż ciasto będzie gotowe do ugniatania. (około 30 sekund w robocie kuchennym).
- Posyp blat odrobiną mąki. Wyłóż na to ciasto i ugniataj przez 2-3 minuty. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
- Zwałkuj na 12 calowy spód.
- Umieść na lekko natłuszczonej blaszce.
- Przygotuj sos i dodatki.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 260°C przez 8-12 minut (czas zależny jest od piekarnika. W kuchenkach z termoobiegiem pizza piecze się szybciej!).
- Wyjmij z piekarnika i podziel się ze swymi przyjaciółmi i rodziną 🙂
Dodatkowe informacje:
- W piekarnikach z termoobiegiem pizza piecze się szybciej.
- Możesz odgrzać pizzę, trwa to jakieś 5 minut. Lecz pamiętaj, że nie powinieneś odgrzewać pizzy z mięsnymi dodatkami.