Cienkie ciasto na pizzę
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
Cienkie ciasto na pizzę
Kategoria Ciasto
Porcji 12” Pizza (2-4)
Przygotowanie 20 Minut
Czas pieczenia 8-12 Minut
Trudność Łatwe-Średnie

Cienkie ciasto na pizzę jest prawdopodobnie najpopularniejszym typem ciasta na pizzę, zazwyczaj używa się go w Europie i Stanach Zjednoczonych.

Cienkie ciasto na pizzę jest idealne dla osób, które lubią nacieszyć się sosem i dodatkami pizzy, a nie chcą zbyt szybko się napchać. Pizze na cienkim cieście robi się zazwyczaj większe niż te na grubym.

Składniki:

  • 1 paczka suchych drożdży
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

  1. Połącz drożdże, cukier i wodę. Przemieszaj i odstaw na 6-8 minut.
  2. Połącz mąkę z solą w misce lub mikserze.
  3. Połącz obie mieszaniny i mieszaj dokładnie, aż ciasto będzie gotowe do ugniatania. (około 30 sekund w robocie kuchennym).
  4. Posyp blat odrobiną mąki. Wyłóż na to ciasto i ugniataj przez 2-3 minuty. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
  5. Zwałkuj na 12 calowy spód.
  6. Umieść na lekko natłuszczonej blaszce.
  7. Przygotuj sos i dodatki.
  8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 260°C przez 8-12 minut (czas zależny jest od piekarnika. W kuchenkach z termoobiegiem pizza piecze się szybciej!).
  9. Wyjmij z piekarnika i podziel się ze swymi przyjaciółmi i rodziną 🙂

 

Dodatkowe informacje:

  • W piekarnikach z termoobiegiem pizza piecze się szybciej.
  • Możesz odgrzać pizzę, trwa to jakieś 5 minut. Lecz pamiętaj, że nie powinieneś odgrzewać pizzy z mięsnymi dodatkami.
Author:

Related Post

top