Rate this post

Każdy doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że pod hasłem „pizza” kryje się bardzo wiele różnorodnych odmian tejże potrawy. Podstawowa pizza, ta najbardziej znana to pizza margherita. To po prostu ciasto pizzowe z serem mozzarella oraz z sosem pomidorowym. To pizza zdecydowanie najbardziej popularna. Ale przecież warto wspomnieć także o wielu innych odmianach pizzy. Przykładem może być pizza neapolitańska, czyli pizza napoletana. To oryginalna pizza neapolitańska, którą wytwarza się z pomidorów (w oryginalnej wersji z pomidorów San Marzano rosnących na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza). Podstawowym składnikiem tej pizzy jest także mozarella (według oryginalnej receptury ser musi pochodzić z mleka krów wypasanych na bagnach Lazio i Kampanii). Oryginalny przepis na tę pizzę podaje, że mąka musi być wysoko proteinowa, a ciasto koniecznie powinno być wyrabiane ręcznie.

Inna pizza to na przykład pizza marinara. To pizza z takimi dodatkami jak: pomidory, czosnek, oregano oraz oliwa z pierwszego tłoczenia. W wielu pizzeriach do pizzy marinara podawana jest także bazylia. Sporym zainteresowaniem smakoszy pizzy cieszy się także pizza sycylijska. To pizza na grubym cieście posiadająca prostokątny kształt. Najczęściej podawana jest z sosem pomidorowym, serem oraz wieloma dodatkami. Znana jest także pizza biała, nie zawierająca sosu pomidorowego. To pizza z sosem białym, który powstał na bazie mleka albo pesto. W Polsce dużą popularnością cieszy się pizza hawajska, na której znajduje się… ananas!

Pizza pugliese, pizza calabrese, pizza alla vongole, pizza spinaci, pizza al prosciutto i wiele, wiele innych. Wybierając się do pizzerii mamy szeroką gamę pizzy do wyboru. W przypadku, gdy nawet z tak ogromnego wyboru nie możemy zdecydować się na jedną pizzę, możemy wybrać sami dodatki. Liczne pizzerie oferują klientom wybór „własnego projekty pizzy”. Każdy może sam zdecydować o tym, jakie dodatki znajdą się na pizzy.