Rate this post

Być może już samej nazwy „chłodniki” większość z nas domyśla się, że to potrawy, które chłodzą nasz organizm. Chłodniki są to zupy, które zawsze serwowane są na zimno. Chłodniki swoje korzenie mają w dwóch kuchniach: polskiej oraz litewskiej. Bardzo często bazę chłodników stanowią jogurty, kefir bądź też na przykład zsiadłe mleko. Podstawą takiej orzeźwiającej zupy są również warzywa lub owoce. Tak naprawdę jest wiele rodzajów chłodników, a w ich przygotowywaniu panuje naprawdę ogromna swoboda. Chłodniki są doskonałą alternatywą szczególnie latem, kiedy w upalne dni, taka pożywna zupa przynosi naszemu organizmowi prawdziwe orzeźwienie. Obecnie chłodniki funkcjonują w wielu kuchniach europejskich. Jako przykład można podać to słynny warzywny gas pacho- chłodnik rodem prosto z Hiszpanii. Ze względu na swoje właściwości jest ona uwielbiana przez większość Hiszpan. Składa się ona zazwyczaj z surowych warzyw, octu, oliwy, namoczonego chleba, a w celu nadanie jej chłodniejszych właściwości bardzo często dorzuca się również kilka kostek lodu.