Rate this post

Blaty laminowane są często spotykane w naszych kuchniach ze względu na wiele swoich zalet, jak również na popularność i przystępność cenową. Głównym elementem blatu jest płyta wiórowa, której elementami są wióry z drewna, żywice syntetyczne, papier. Wszystkie składniki poddane zostały utwardzeniu za pomocą wysokiej temperatury. Płytę pokrywa laminat matowy, błyszczący, gładki lub wzorzysty. Blaty występują w różnych kolorach, ich powierzchnie dzięki nałożonym wzorom do złudzenia przypominają faktury drewniane, kamienne, ceramiczne lub metalowe. Największą zaletą są odporność na zanieczyszczenia, wysokie temperatury i dość niska cena. Blaty mają również swoje wady ? łatwo ulegają zarysowaniom i zadrapaniom, nie można na nich kroić. Krawędzie blatu, jeśli nie mają specjalnych zabezpieczeń w postaci osłon z laminatu czy z listew drewnianych i aluminiowych, należy samodzielnie osłonić za pomocą listewek, uszczelek, silikonu. W przypadku przedostania się wilgoci w szczelny między poszczególnymi warstwami płyty, powierzchnia blatu może ulec zdeformowaniu przez wypaczenie.