Rate this post

Decydując się na wyposażenie kuchni w blat kuchenny wiele osób wybiera blat wykonany z drewna. Do produkcji takich blatów używa się zarówno drewna z drzew krajowych, jak również drewna egzotycznego. Z rodzimych gatunków najczęściej stosuje się drewno dębowe, bukowe, olchowe, sosnowe, a popularnymi gatunkami egzotycznymi są drewna mahoniowe i iroko. Powyższe gatunki, zarówno krajowe, jak też egzotyczne, mają wiele charakterystycznych cech. Są przede wszystkim odporne na działanie wilgoci i wody, mają wysoki stopień twardości, a ponadto są niezwykle dekoracyjne, gdyż wykazują się wieloma odcieniami. Blaty drewniane klejone są z listewek, żeby nie dochodziło do naprężeń i popękań, dodatkowym zabezpieczeniem jest lakierowanie bezbarwne lub koloryzujące, które dodatkowo zapewnia ciekawe odcienie. Blaty drewniane wyglądają bardzo naturalnie, dają odczucie ciepła w dotknięciu, nadają się do różnych udoskonaleń i przeróbek ? szlifowania, malowania. Wadą jest ich mała wytrzymałość na zadrapania i wyższe temperatury.